Министерството на земеделието запали нов скандал. От 8 юни вносителите на

...
Министерството на земеделието запали нов скандал. От 8 юни вносителите на
Коментари Харесай

Такса "Пестициди" блокира вноса на плодове и зеленчуци от Гърция

Министерството на земеделието възпламени нов скандал. От 8 юни вносителите на плодове и зеленчуци от страни от Европейски Съюз наложително би трябвало да тестват своята стока за пестициди още на влизане на камионите в България и по този начин ще е до 31 октомври. За всяка обособена проба те би трябвало да заплащат по 420 лева, а още по-голям проблем е, че резултатът от проучването може да се забави цяла седмица, което е съдбовно за по-нежните плодове и зеленчуци. Подчинената на министър Десислава Танева Българска организация за сигурност управлява зорко вноса на границата.  Според заповедта на БАБХ, от началото на седмицата всяка пратка с домати, краставици, корнишони, пипер, праскови, череши, малини, ягоди, дини, кайсии и пъпеши, създадени в страни членки на Европейски Съюз, предстои на проби за наличие на останки от пестициди.  

Търговците от една от най-големите тържища у нас - в Кърналово, Петричко, са подготвени на протест, тъй като новите разпореждания безусловно им унищожават бизнеса. Те се оплакаха, че вкарват стока от Гърция с издадени документи, че е чиста от пестициди, които важат в целия Европейски Съюз, само че чиновниците на БАБХ не ги признават и ги принуждават да вършат проби в български лаборатории. Докато излезе резултатът, камионите чакат запечатани. Пробата пътува до София или до Пловдив, срокът за проучване по документи е 5 дни, само че в случай че дните включват събота и неделя, когато лабораториите не работят, може да отече цяла седмица.Има и експресна услуга - резултатът излиза за 24, изясни чиновничка от БАБХ.  Но бързите проби са още по-скъпи - над 600 лв.. На всичко от горната страна упълномощените лаборатории, чиито документи организацията признава, са единствено две - в София и в Пловдив, което основава спомагателен риск от закъснение. И двете се явяват елементи от структурата на БАБХ.

Понеже от БАБХ си дават сметка, че бързоразвалящи се артикули - ягоди и малини да вземем за пример, не могат да чакат, такива товари се пропущат, без да чакат резултата от проучването. Това обаче значи, че стока с наднормено замърсяване може да бъде продадена и изядена, до момента в който излезе тестът.   

Много вносители към този момент са решили да спрат работа,  докато се изяснят нещата. Някои към този момент обмислят да се откажат въобще да избор внко от тях може и дефинитивно да се откажат да внасят стока, а това, съгласно търговци, ще докара до “изкуствен дефицит и завишение на цени ” на изброените в заповедта храни.

И до момента в който търговците се чудят как да избегнат погиване на стоката и банкрути,  производителите от бранш " Плодове и зеленчуци “ са доста удовлетворени от усложненията на конкуренцията. Те даже изпратиха благодарствена декларация до министър Танева, като показват поддръжка за масираното проучване на а импорта за пестициди и упорстват мярката да остане за непрекъснато.  

" Проверките на всяка партида за остатъчни пестициди ще подсигуряват, че българският консуматор употребява здравословна храна. Много постоянно импортираните нискокачествени плодове и зеленчуци водят със себе си нови заболявания и неприятели, които не са типични за нашата страна, а някои от тях са карантинни и битката с тях е извънредно сложна. Години наред в България се внасят плодове и зеленчуци второ и трето качество, а се продават като първо в комерсиалната мрежа. Това ощетява българския производител, който става неконкурентен на импортираните нискокачествени артикули със надлежно по-ниска цена. Търговците вносители всеобщо продават на едро и на дребно по-евтината стока с по-голям марж и облага ", се споделя в благодарствената декларация на браншовите организации. 

 

От посланието в действителност прозират две неща. С  него производителите на плодове и зеленчуци на процедура дава неприятна оценка на работата на БАБХ и агроминистерството - излиза, че досега  те не са упражнявали никакъв надзор и в България всеобщо се продават неприятни храни. Подразбира се още, че родните фермери доста се нервират от вноса на по-евтини плодове и зеленчуци и се в този момент се надяват ограниченията на БАБХ да понатиснат тази конкуренция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР